Czasami trzeba zrobić coś szybko, w dużej ilości i zadowolić gusta wielu osób na raz. Jeśli tak, to mogę powiedzieć, że ten przepis na pewno się sprawdzi :)
Składniki (6 porcji)
- 9-10 sztuk pałek z kurczaka lub podudzi
- pół szklanki sosu Barbecue
- łyżka octu
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- 6-8 korniszonów
Sos mieszamy z octem, słodką papryką oraz pieprzem. Przygotowaną marynatą pokrywamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (lub do czasu przygotowania, na przykład wieczorem).
Paprykę kroimy w paski, cebulę w pióra, a korniszony w grube plastry.
Dużą, głęboką blaszkę wykładamy folią aluminiową. Kładziemy na niej kurczaka oraz pokrojone warzywa.
Pieczemy ok. 90 minut w temperaturze 200C, bez termoobiegu.