Deser „Jabłecznik” – bez pieczenia


jablecznik_deser

Jak wiele dobrych pomysłów, ten także wziął się z… lenistwa. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na jabłecznik, ale nie mają ochoty piec ;)

Składniki (3 porcje):

  • 5-6 jabłek (najlepiej Antonówek)
  • łyżka esencji waniliowej lub laska wanilii
  • pół łyżeczki cynamonu
  • brązowy cukier do smaku (ja dodałam ok. 50g)
  • słomka ptysiowa
  • na wierzch, według uznania – kostki gorzkiej czekolada (moja opcja), bita śmietana, lody

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, wanilię oraz cynamon. Podgrzewamy, aż masa puści sok i redukujemy.

Przygotowujemy trzy wysokie szklanki. Na dno wsypujemy pokruszoną słomkę ptysiową. Nakładamy 2-3 łyżki gorącej masy jabłkowej. Powtarzamy, aż wypełnimy szklanki.

Podajemy na gorąco :)

Reklamy

2 thoughts on “Deser „Jabłecznik” – bez pieczenia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s