Klasyczny placek ze śliwkami


placek_sliwkowyUwaga! Szybko znika :)

Lubię piec drożdżowe ciasto wg tego przepisu, bo jest bardzo proporcjonalny – łatwo go przeliczać na większe porcje, a jak z głowy ucieknie proporcja – łatwo ją sobie przypomnieć. I łatwo zapamiętać.

Składniki (porcja na małą blaszkę):

  • 50g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 550g mąki (50g do zaczynu drożdżowego) tortowej
  • szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • esencja waniliowa
  • skórka otarta z jednej cytryny (sparzonej)
  • 6-8 śliwek pokrojonych w ćwiartki

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 1/4 szklanki cukru i oraz 50g mąki, lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoją objętość). Żółtka ucieramy z resztą cukru, esencją waniliową oraz skórką z cytryny.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy utarte żółtka oraz zaczyn. Zagniatamy gładkie ciasto, które powinno mieć trzy właściwości:

  • być napowietrzone (w cieście widać bąbelki powietrza)
  • nie kleić się i odstawać od ręki
  • być elastyczne – po uciśnięciu palcem, wraca do formy

Pozostawiamy ciasto na 1h pod przykryciem do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170-175 C (w zupełności wystarczy, ciasto niespiesznie piecze się na złoty kolor). Ciasto rozkładamy na blaszce wielkości połowy normalnej blachy do ciasta, na wierzchu układamy śliwki – skórką do dołu i lekko wciskamy. Pieczemy 40 minut.

JEŚLI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, KONIECZNIE ZOBACZ TAKŻE:

Drożdżowe ciasto dla opornych

ciasto_drozdzowe

Reklamy

One thought on “Klasyczny placek ze śliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s