Pasztet z cukinii


DSCN3841

Z cukinii – zwłaszcza w sezonie – można zrobić niemal wszystko.

Można zrobić np. pasztet, który nie tylko jest smaczny, ale także bardzo prosty… a robiony „na oko” także ma dużą szansę, by się udać.

Polecam spróbować, jest lepszy, niż się wydaje! :)

Trzeba go jednak dość długo piec – mój był w piekarniku przez 1h 40 minut w 180C i chyba powinien być nieco dłużej…

Składniki:

  • 1200g cukinii
  • 200g żółtego, łagodnego sera
  • 2 jajka
  • 8-10 łyżek kaszy mannej
  • 1 nieduża cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: cienkie paseczki boczku do położenia na wierzch

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180C.

Cukinię i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni, dodajemy do sera i cukinii. Dodajemy także jajka, kaszę oraz przyprawy. Przekładamy do keksówki.

Wierzch posypujemy słodką papryką (będzie miał po upieczeniu ładny kolor!) oraz układamy boczek.

Pieczemy co najmniej 1h 30 minut. Z formy wyciągamy, gdy wystygnie – inaczej się połamie (ale na ciepło też jest dobry! :) ).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s