Galaretka z owocami w eleganckiej wersji


DSCN3831

Upały raczej nie zachęcają nas do przygotowywania deserów ciężkich, tłustych i zbyt gorących. Proponuję więc lekką alternatywę.

 

Galaretka i owoce to połączenie znane – jak mogłoby się wydawać – od zawsze. Ale wystarczy małe urozmaicenie i wygląda o wiele korzystniej :)

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki w różnych kolorach (ja użyłam agrestowej i truskawkowej)
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • foremki np. do tartaletek
  • owoce

DSCN3831

Na początek rozpuszczamy jedno opakowanie galaretki we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelewamy do foremek do połowy wysokości i odstawiamy do stężenia.

Następnie rozpuszczamy drugą galaretkę i gdy będzie zimna, ale wciąż płynna dodajemy jogurt i mieszamy. Wlewamy na wierzch foremek z poprzednią galaretką. Chowamy do lodówki (najlepiej na noc), by deser stężał.

Galaretkę z foremek wyciągamy delikatnie polewając spód ciepłą wodą.

Dekorujemy świeżymi owocami, słodyczami (u mnie kulki Rafaello) lub gałką lodów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s