Zupa z jarmużu


jarmuz

 

Próbowałam jarmuż w tym roku wyhodować własnoręcznie, ale niestety talent ogrodniczy nie jest czymś, czym mogłabym się pochwalić. W związku z tym perspektywa przygotowania czegoś z dodatkiem tej rośliny odsunęła się na jakiś czas, aż pewnego dnia… Tak po prostu leżał sobie w warzywniaku nieopodal :)

Składniki: (2-3 porcje)

  • 3 łodygi jarmużu
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1l bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • mała marchewka

Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Kaszę jaglaną przepłukać wodą, by usunąć gorzkawy posmak, po czym razem z marchewką gotować w bulionie. Gdy marchewka będzie „al dente” dodajemy porwany na drobne kawałki jarmuż, doprawiamy solą i pierzem i gotujemy, aż liście będą miękkie.

Większość przejrzanych przeze mnie przepisów zaleca doprawienie zupy kwaśną śmietaną tuż przed podaniem. Osobiście nie przepadam za takim dodatkiem, ale z przyzwoitości warto o tym wspomnieć :)

Reklamy

3 thoughts on “Zupa z jarmużu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s