Proste ciasto drożdżowe dla opornych


ciasto_drozdzowe

Przeraża Cię zaczyn drożdżowy? Nie chce Ci się zagniatać ciasta? Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu piec?

Tak, ten przepis jest dla Ciebie! Nie ma nic lepszego jak lekko ciepłe drożdżowe ciasto w chłodny, jesienny wieczór. Plus kubek dobrej herbaty do towarzystwa.

Przygotowanie ciasta zajmuje… 10 minut – nawet nie trzeba go mieszać! Samo rośnie i piecze się, a my mamy czas na inne obowiązki.

Składniki:

  • 1/2 kostki świeżych drożdży (50g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowego)
  • szklanka letniego mleka
  • 3 1/2  szklanki mąki
  • owoce (u mnie śliwki)
  • 100g masła, 100g cukru i 100g mąki pszennej na kruszonkę

Rozkłócone jajka wlewamy do miski. Wsypujemy cukier, nie mieszamy! Następnie wlewamy olej, potem mleko i nie mieszamy. Wkruszamy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3h.

Po tym czasie wsypujemy przesianą mąkę i ewentualne dodatki (wanilię, skórkę z cytryny, rodzinki itp.) i ucieramy szybko ciasto, na tyle, by było gładkie. Będzie miało lekko płynną konsystencję.

Ciasto wylewamy na blaszkę, układamy owoce.

Kruszonka: mąkę, cukier i masło zagniatamy w misce, aż powstaną dość sypkie „grudki”. Posypujemy ciasto.

Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180C.

 

Advertisements

2 thoughts on “Proste ciasto drożdżowe dla opornych

  1. Pingback: Klasyczny placek ze śliwkami | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s