Galettes – naleśniki gryczane z Bretanii


galette

Francuskich smaków ciąg dalszy :)

Galette to francuski naleśnik na bazie mąki gryczanej rodem z Bretanii. Podaje się je na słodko – obowiązkowo z miodem gryczanym, lub słono, z różnymi dodatkami. U mnie w wersji galette complète – pożywnie i sycąco :)

Zachęcam do zastąpienia od czasu do czasu zwykłych naleśników galettes. Gryka zawiera dużo białka, co sytuuje ją bliżej roślin strączkowych niż zbóż. Jest również źródłem witamin z grupy B.

Składniki: (8szt na dużej patelni)

  • 150g mąki gryczanej
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml cydru
  • 2 jajka
  • 250ml pełnego mleka
  • sól
  • 10 plastrów chudej wędliny
  • 2 opakowania twarożku naturalnego
  • drobno posiekana czerwona cebula
  • 100g startego sera Gruyère
  • olej do smażenia
  • żółtka (do każdego naleśnika)

Składniki ciasta (bez sera, twarożku i wędliny) mieszamy w misce jak ciasto naleśnikowe, ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.

Na natłuszczonej patelni smażymy porcję ciasta najpierw z jednej strony. Po obróceniu naleśnika na drugą stronę smarujemy go cienko twarożkiem, posypujemy serem oraz cebulą, układamy szynkę. Zawijamy brzegi naleśnika (na moim zdjęciu zawinięte są tylko dwa, tradycyjnie zwija się wszystkie dookoła, pozostawiając odkryty kwadrat na środku).

Przed podaniem na środek wbijamy surowe żółtko.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s