Szaszłyki wieprzowe


szaszłyki_wieprzowe

Ciepło i lato, czyli zaczyna się sezon grillowy :) Wcześniej na blogu Venidle wystąpiły bezmięsne SZASZŁYKI WARZYWNE, tym razem wersja nieco bardziej… właśnie, mięsna.

Szaszłyki zrobiłam ze schabu wieprzowego, z którym trzeba trochę uważać, ponieważ łatwo wysycha. Zaradzić może temu boczek – tłuszcz wytapiający się z niego zmiękcza mięso.

I do tego kolorowa papryka, by cieszyła oko! :)

papryka

Składniki:

  • 600g schabu wieprzowego, pokrojonego w kostkę
  • 3 papryki, w różnych kolorach
  • 2 cebule pokrojone w plastry
  • 200g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • chilli w płatkach
  • łyżeczka soli

Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, liśćmi laurowymi oraz chilli i solą. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i marynujemy co najmniej 3h.

Po tym czasie na szpikulce/patyczki do szaszłyków nabijamy schab, obok kostkę boczku, cebulę oraz paprykę. Powtarzamy, aż skończą się składniki. Oprószamy pieprzem.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 200C lub grillujemy ok. 30 minut.

Smacznego :)

 

PS Coś podobnego, a mięsnego? Może DIABEŁ NA KONIU? :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s