Na jakiś czas daję sobie spokój z żytnim zakwasem – jeszcze przyjdzie jego 5minut. Tymczasem próbuję swoich sił z drożdżowymi wypiekami (jak np. PUMPERNIKIEL)
Oczywiście, pieczywo na zakwasie jest szlachetniejsze w smaku i wolniej czerstwieje, ale szybkie drożdżowe bułeczki są proste i ekspresowe: „Wrzuć do miski, wymieszaj, odstaw, upiecz”.
Oryginalny przepis pochodzi… z opakowania mąki owsianej :) Użyłam drożdży suszonych zamiast świeżych, podaję więc przepis, wg którego zrobiłam swoje.
Naprawdę polecam!
Składniki:
- 500g mąki pszennej typ 550
- 200g mąki owsianej
- 50g płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- łyżka miodu
- 2 opakowania suszonych drożdży (do odpowiada 50g świeżych)
- łyżeczka soli
- 1 jajko
Wszystkie składniki mieszamy w misce (trochę płatków odkładamy do dekoracji) i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na stolnicy, delikatnie wałkując, na grubość ok. 3cm. Wycinamy kwadraty o boku ok. 5-6cm. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy 30min w temperaturze 180C.
Prawda, że proste? :)
bardzo smaczny pomysł:) akurat szukałam takiego przepisu:)
Więc cieszę się, że znalazłaś :) Smacznego!
proste i myślę że mega smaczne ;)
Yourii, nieskromnie powiem, że smaczne :)
Pozdrawiam!