Deser jogurtowy z żurawiną


deserjogurtowy_żurawina

Pewna sieć supermarketów z charakterystycznym jinglem reklamowym od jakiegoś czasu ma w swoim asortymencie mrożoną żurawinę. Skończyło się oczywiście tym, że przez 3 dni z rzędu na stole gościła żurawina, raz na słodko, raz na słono.

żurawina

W związku z upałami proponuję Wam szybki i lekki deser z żurawiną. Przepis zakłada przygotowanie własnej żurawiny w cukrze, ale można skorzystać z gotowej.
Podobnie jak dla tych, którzy chcą ograniczyć cukier, jogurt waniliowy zastąpić można naturalnym. Kombinacji jest, jak zwykle, mnóstwo :)

PS Tak przygotowaną żurawinę można przechowywać w słoiku lub podawać do mięs. Żurawina łatwo i elegancko żeluje, więc nie ma obawy, że zrobi się sok :)

Więcej z żurawiną znajdziecie TUTAJ

Składniki (4 porcje)

  • 4 opakowania jogurtu waniliowego (małe kubeczki) (nie: serek homogenizowany!)
  • 4 opakowania jogurtu naturalnego (jw)
  • 200g mrożonej żurawiny
  • 200g cukru
  • granola do posypania

Żurawinę w garnku mieszamy z cukrem, odstawiamy na ok 1/2 godziny, aż puści nieco soku. Następnie zagotowujemy i gdy owoce będą się gotować, lekko je dociskamy, by uzyskać więcej soku. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy.

Na dno szklanki nakładamy pół opakowania jogurtu waniliowego, następnie kopiastą łyżkę zimnej żurawiny. Na wierzch nakładamy jogurt naturalny – cały kubeczek. Następnie resztę waniliowego. Dekorujemy granolą i kilkoma owocami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s