Jak pozbyć się goryczy z bakłażana?


baklazan

Pozbycie się charakterystycznej goryczy bakłażana jest warunkiem dobrego smaku potraw, do którego będzie on dodany.

Czynność (lub ich szereg) nie jest trudna, ale warto poświęcić jej kilka chwil, by nie mieć przykrej niespodzianki na talerzu :)

Jak to zrobić?

  1. Bakłażana opłukujemy i kroimy w kostkę lub plastry, w zależności od tego, w jakiej formie będzie nam potrzebny (na zdjęciu plastry, które staną się roladkami)
  2. Pokrojone warzywo umieszczamy na durszlaku rozmieszczając je tak, by kawałki nie zachodziły na sobie za bardzo, a sok spływał z sitka
  3. Obsypujemy solą/wegetą (osobiście uważam, że wegeta jest lepsza i jest to drugie, poza kurkami jej zastosowanie w mojej kuchni).
  4. Odczekujemy ok. 30 minut, aż warzywo wydzieli sok, jak na zdjęciu poniżej

baklazan_przekroj

Teraz wystarczy bakłażana opłukać i jest gotowy do dalszych „zabiegów, takich jak:

Bakłażanowe roladki z pest verde

Bakłażanowe roladki

 

 

 

Advertisements

One thought on “Jak pozbyć się goryczy z bakłażana?

  1. Ogolne stwierdzenie jest rzeczywiscie takie…baklazan ma goryczke–otoz nie!
    Mieszkam we Wloszech,przygotowuje z tego wspanialego warzywa mnostwo potraw, ( mozna je zobaczyc na mojej stronie ),,,i nigdy jeszcze nie poddawalam go podobnej obrobce,,,i nigdy nie wyczulam ani moja wloska rodzina najmniejszego posmaku goryczki.
    Mowie tu w swoim imieniu,,,Wlosi przygotowuja baklazan w podobny sposob jak Ty,,,,tylko po co ?
    Moje baklazany myje,susze,kroje i ,,,,to juz zalezy- panieruje,smaze,griluje!-wszystko bez uprzednich zabiegow.
    Polecam!,,i pozdrawiam serdecznie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s