Dżem z czerwonych porzeczek


czerwone_porzeczki

Pełnia lata!

Dlaczego z czerwonych? Ponieważ jest raczej nie do zdobycia na sklepowych półkach. I dlatego, że to, co z czerwonych porzeczek smakiem przypomina mi lato.

Wcześniej gościł także SERNIK NA ZIMNO Z CZERWONYMI PORZECZKAMI.

Składniki (3 słoiczki):

  • 1/2 kg czerwonych porzeczek (bez ogonków, dokładnie opłukanych)
  • 120g białego cukru
  • 200g cukru żelującego 2:1

Porzeczki zagotowujemy z cukrem, aż wydzieli się sok i gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy cukier żelujący i gotujemy 3 minuty (zgodnie z przepisem na opakowaniu).

Przygotowujemy 3 nieduże słoIczki, wyparzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy dżem i pasteryzujemy 15 minut.

Więcej o pasteryzacji znajdziesz TUTAJ

 

Przepis bierze udział w akcji:

Advertisements

2 thoughts on “Dżem z czerwonych porzeczek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s