Klasyczne kurki w śmietanie


kurki

Sezon letni to nie tylko owoce takie jak truskawki, jagody i czereśnie. To również kurki!

Kto zna lepszą wersję, niż w śmietanie?

Jest kilka sposobów, dzięki którym kurki uzyskają pełnię swego smaku. Drobiazgi, ale warto zwrócić na nie uwagę:

  • zamiast soli stosujemy vegetę (więcej w przepisie na TARTĘ Z KURKAMI )
  • żaden zdrowy i niezdrowy olej nie zastąpi masła (ewentualnie możemy zastosować olej + masło w proporcji 1:1)
  • czosnek musi być, przeciśnięty przez praskę, dodany na początku smażenia
  • inne dodatki? tymianek!

Składniki:

  • 200g kurek
  • 200ml śmietanki (nie ukwaszonej) 18%
  • ząbek czosnku
  • wegeta (wg uznania)
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Na niewielkiej patelni roztapiamy dwie łyżki masła i wrzucamy kurki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Gdy grzyby zmiękną (można powiedzieć: będą al dente) dodajemy wegetę oraz pieprz i dusimy jeszcze chwilę. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (tak, by tłuszcz był rozgrzany, ale nie gorący) i wlewamy śmietanę. Chwilę mieszamy.

Uwaga! Śmietanka gęstnieje wraz z gotowaniem. Jeśli zależy nam na rzadszym sosie, odstawmy patelnię po chwili.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s