Smaki lata: Jagodzianki


DSCN3364

Tym smacznym akcentem kończy się urlop od blogowania na blogu Venidle. Szykują się zmiany, bardziej koncepcyjne niż wizualne. Czeka mnie trochę pracy, zmiany pojawiać się będą etapami, więc stay in touch! :)

Na początek coś, co najlepiej smakuje tylko latem. Jagodzianki – zapach babcinej kuchni, słodkiego, drożdżowego ciasta i owoców. Kto ich nie lubi?

Jagodzianki cały rok dostępne są w cukierniach, ale TAKIE dostępne są tylko latem w „domowej cukierni”.

W tych przepisach znajdziecie kilka rad jak zrobić miękkie i puszyste ciasto drożdżowe:

jagodzianki

Składniki:

  • 600g mąki pszennej (typ 450-405)
  • Zaczyn drożdżowy: 50g drożdży + szklanka mleka + 2-3 łyżki mąki
  • 150g cukru + pół szklanki
  • 5 żółtek
  • pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • kilka kropli esencji waniliowej (jak zrobić: TUTAJ)
  • 200ml mleka
  • 1/2 litra jagód

Pamiętajmy: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Drożdżówka nie lubi chłodu :)

Drożdże wkruszamy do mleka i rozrabiamy z mąką. Odstawiamy na ok. 1/2 godziny, aż podwoi objętość.

Żółtka ubijamy z cukrem, najlepiej do białości, aż powstanie gładka, puszysta masa.

Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite żółtka i zaczyn drożdżowy, skórkę z cytryny, mleko oraz esencję. Zagniatamy starannie na gładkie ciasto, które nie powinno lepić się ani do rąk, ani stolnicy/miski.

Masło roztapiamy w rondelku, a gdy przestygnie (ale wciąż będzie płynne) dodajemy do ciasta. Znów starannie zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na m.in. 1h.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Kroimy na kwadraty o boku ok. 10cm i nakładamy na każdy łyżkę jagód posypaną szczyptą cukru.

Pieczemy na złoty kolor, czyli ok. 20-25 minut.

A efekty są…

jagodzianki

 

Przepis bierze udział w akcji:

Reklamy

3 thoughts on “Smaki lata: Jagodzianki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s