Lekkie wafelki agrestowe


wafle(3)

 

Lekki i przyjemny (również w wykonaniu) deser na coraz cieplejsze popołudnia :)

Jest kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę:

  • Krem do przekładania jest na bazie galaretki, więc od momentu zestawienia garnka z kuchenki trzeba odczekać ok 2h, by stężał. Lub inaczej: absolutnie nie należy się martwić, gdy krem z początku będzie rzadki ;)
  • wafelki łatwo tracą swoją chrupkość, więc trzeba wziąć pod uwagę, że po 1h od przełożenia zaczną mięknąć. Najlepiej więc krem (i opcjonalnie polewę) przygotować wcześniej i przełożyć tuż przed podaniem.
  • Efekt smug na czekoladzie uzyskałam przez użycie silikonowego pędzla o grubym „włosiu” :)

Przepis pochodzi z opakowania galaretki :)

Składniki:

  • 200ml słodkiej śmietanki 18%
  • 250g masła
  • opakowanie galaretki agrestowej
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie suchych wafli (ja użyłam andrutów, 3 opakowania po 5 szt)
  • ciemna czekolada do polania

Śmietankę, masło oraz cukier zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia i rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy na ok. 2h, aż krem stężeje.

Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na jednego wafla/andruta nakładamy cienką, równą warstwę kremu, po czym przykrywamy drugim. Powtarzamy, aż uzyskamy 4 warstwy kremu. Wierzch smarujemy czekoladą.

Kroimy od razu (zanim wafle zmiękną) na trójkąty, kwadraty lub cokolwiek innego, co przyjdzie nam do głowy :)

Idealne z czerwonym, wytrawnym winem :)

 

Reklamy

One thought on “Lekkie wafelki agrestowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s