Czy drożdżówki muszą być słodkie?


brokułowe_drozdzowki

No pewnie, że nie! Śmiem nawet sobie wyobrazić, że przedsiębiorczy cukiernik, który zacząłby sprzedawać takie słone przekąski, mógłby nieźle zarobić ;)

Ta wersja jest raczej łagodna i delikatna, z dwoma rodzajami sera (niestety, zdjęcie tego nie oddaje). Ja wybrałam brokuły, ale to jest zawsze rzecz gustu i pole dla nowych doświadczeń.

Składniki ciasta:

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • oliwa i woda
  • sól

Składniki sosu:

  • 50g mąki
  • 50g masła
  • 1,5 szklanki pełnego mleka
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz

Oraz:

  • różyczki z 1 brokuła, ugotowane al dente, najlepiej na parze (będą jędrniejsze jak te, ugotowane w garnku)
  • 2 kulki mozzarelli
  • plasterki łagodnego, żółtego sera

Najpierw ciasto: Do mąki wkruszamy drożdże, dolewamy ok. 2 łyżek oliwy i pół szklanki wody. Wyrabiamy starannie ciasto, aż będzie puszyste i miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy (aż utworzy się zasmażka). Następnie zestawiamy z kuchenki, dodajemy mleko i zagotowujemy

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Z ciasta formujemy placki wielkości „sklepowej” drożdżówki, smarujemy sosem, układamy plasterki mozzarelli (można ją również zetrzeć na tarce), na wierzchu układamy różyczki brokuła. Przykrywamy drożdżówki serem i pieczemy ok. 20 minut.

Polecam zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako przekąska do pracy :)

 

Reklamy

2 thoughts on “Czy drożdżówki muszą być słodkie?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s