Wielkanocna baba Muscovado


muscovado

 

Wpis dla spóźnialskich, takich jak ja :)

Jeżeli lubicie czekoladowo-karmelowe smaki i nie znacie cukru Muscovado – trzeba jak najszybciej nadrobić te zaległości!

Muscovado to ciemny, nierafinowany cukier o wyraźnym smaku melasy. Jest raczej wilgotny, nie sypki i bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdza się jako dodatek do chińskich słodko-kwaśnych marynat oraz czekoladowych pyszności.

Ciasto ma wyraźny, karmelowy smak, nieprzesadnie słodki i lekko czekoladowy. (PS To mój ulubiony przepis na babkę proszkową, dodatkami i aromatami można dowolnie żonglować)

Składniki:

  • 100g masła
  • 4 jajka (rozdzielone)
  • 100g cukru Muscovado
  • 4 łyżki kakako
  • wanilia (ekstrakt, cukier waniliowy etc)
  • 3 bardzo czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 200g mąki pszennej
  • 20g skrobi ziemniaczanej

DSC02858

Masło ucieramy na pulchną masę. Dodajemy kolejno żółtka, kakao oraz cukier i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy śmietanę oraz wanilię i starannie ucieramy mikserem.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Przesypujemy mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia.

Formę do babki nacieramy masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180C (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).

Uwaga! Baby nie usuwamy z formy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Pozwalamy jest nieco ostygnąć, wówczas nie pokruszy się przy przekładaniu

A może wolisz klasyczną, drożdżową babę? Zajrzyj tutaj (kliknij w obrazek):

Mniejsza wersja baby, do koszyka

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s