Niezwykłe połączenie – gorgonzola i cytrusy


 

gorgonzolacytrus

Natknęłam ię na to połączenie będąc w restauracji na tapas. Tamten zestaw obejmował ser typu bleu i kumkwaty, ale zestawienie ostrych, a zarazem kremowych serów pleśniowych i cytruowej nuty daje ciekawe rezultaty.

Mój pomysł jak inaczej to konsumować to PENNE Z GORGONZOLĄ I CYTRYNĄ

  • 300g makaronu penne
  • 100g gorgonzoli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

Ser łączymy ze śmietaną w rondelku, aż powstanie kremowa masa. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, wg przepisu na opakowaniu. Sos doprawiamy cytryną, odrobiną soli i pieprzu, łączymy z ugotowanym makaronem. Na koniec dekorujemy natką pietruszki.

Masz inny pomysł na takie połączenie smaków? Dołącz do akcji Awangarda Smaku (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku) lub zostaw komentarz :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s