Wykwintne jaja z kawiorem


jaja z kawiorem

 

Zacznę od tej drugiej – czytajmy etykiety! Ostatnio w pewnym markecie natknęłam się na słoiczki pełne różowych i zielonych kulek, które okazały się… kawiorem z wodorostów. Czy zamiast podróbek nie lepiej zadowolić się tańszym, ale PRAWDZIWYM produktem? Wygląda na to, że problem autentyczności nie dotyczy tylko celebrytów…

Od czasu do czasu, fundując sobie odrobinę luksusu, można pomyśleć o wytrawnej przekąsce :) Ja użyłam czerwonego kawioru, pochodzącego z ryb z gatunku łososiowatych. Najlepszy jakościowo (i najdroższy za razem) jest czarny kawior, pochodzący od ryb z gatunku jesiotrowatych podawany tradycyjnie z blinami i szampanem.

SKŁADNIKI:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • mała puszka kawioru
  • łyżeczka majonezu
  • słodka i ostra papryka
  • liście bazylii do dekoracji

Jaja przekrajamy na połówki i łyżeczką przekładamy żółtka do osobnej miseczki. Dodajemy do nich łyżeczkę majonezu oraz paprykę. Na koniec powstałą masę delikatnie mieszamy z kawiorem – nie podaję proporcji, dostosujcie je do własnego smaku i gustu.

Masę kawiorową nakładamy z powrotem do białek i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy ze schłodzonym białym winem :)

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s