Dietetyczny indyk z musem rodzynkowym


DSC02778

Słodko-winny smak świetnie komponuje się z mięsem indyka. Na dodatek (i wbrew pozorom) przepis jest prosty i efektowny. Idealny na szybki obiad lub kolację :)

Dla spotęgowania ‚efektowności’ polecam podanie z sałatką owocową :)

Składniki:

  • 600g fileta z piersi indyka
  • 100g rodzynek
  • 12 łyżek białego wina
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 4 łyżki migdałów w płatkach

Rodzynki zalewamy 10 łyżkami wina i odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Danie można przygotować na dwa sposoby – grillując mięso lub smażąc. Wybór należy do Was, ja przygotowałam wersję grillowaną.

Mięso kroimy na medaliony, oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem. Smażymy lub grillujemy.

Na suchej patelni prażymy migdały. Następnie patelnię mocno rozgrzewamy i wlewamy rodzynki z winem. Czekamy, aż większość wina odparuje, następnie zawartość patelni przekładamy do blendera. Dodajemy resztę wina i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Reklamy

One thought on “Dietetyczny indyk z musem rodzynkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s