Pikantny i aromatyczny krem z dyni


Sezon na dynię w pełni, trudno więc, by zabrakło jej na moim stole.

Krem rozgrzewa dzięki aromatycznym przyprawom i nutce chilli, świetnie nadaje się na chłodne wieczory by zapomnieć o śniegu, który coraz gęściej zalega za oknem… Na dodatek taka zupa to bogactwo witamin!

Składniki:

  • 800g dyni (już obranej, bez pestek)
  • 400g marchewki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200-400ml bulionu warzywnego (w zależności od upodobania co do konsystencji)
  • curry, gałka muszkatałowa, chilli, pieprz, sól

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy pokrojoną dynię i marchewkę. Dusimy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy (wg uznania) przyprawami i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Następnie wszystko miksujemy lub przeciskamy przez sito do uzyskania stosownej ‚papki’. Dodajemy bulion i podgrzewamy. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

KREM SEROWO-BROKUŁOWY

KREM ZE SŁODKIEJ KUKURYDZY

Krem ze słodkiej kukurydzy

 

ZIELONY KREM Z FENKUŁEM

Reklamy

One thought on “Pikantny i aromatyczny krem z dyni

  1. Dynia kojarzy się ludziom z czymś nijakim, bezsmakowym. A tak nie jest :) przepis rewelacyjny, postaram się wyprobować jak tylko przywiozę dynie od babci :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s