Pikantne placuszki z ziemniaków i cukinii


Zaczyna się jesień i zaczynamy szukać potraw, które rozgrzewają, rozchmurzają deszczowy dzień i poprawiają jesienną chandrę (PS Anty-chandrowy deser będzie jutro!).
Moja propozycja na październikową niepogodę to chrupiące placuszki z ziemniaków i cukinii. Najbardziej lubię z dużą ilością pieprzu i gałki muszkatałowej, ale równie pyszne będą przyprawione ziołami, skwarkami czy nawet… cynamonem.

Sugeruję podawać z twarożkiem czosnkowym między dwoma plackami – pycha!
Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cukinia (najlepiej, by proporcje cukinii były 3:2)
  • jajko
  • sól
  • przyprawy (u mnie pierprz i gałka muszkatałowa)
  • łyżka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie, nadaje wspaniały aromat placuszkom!)
  • olej do smażenia
  • twarożek czosnkowy do podania

Ziemniaki i cukinię ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, sól, przyprawy i ewentualnie olej z orzechów włoskich. Gdyby ciasto było zbyt leiste (bardzo dużo zależy od gatunku ziemniaka) ratujemy sytuację łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawiamy na 15 minut.

Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy placki. Smażymy, aż będą rumiane. Podajemy od razu, gdy są najbardziej chrupiące :)

JEŻEL SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

ZIELONA REGENERACJA

AROMATYCZNE MENU NA CHŁODNIEJSZE DNI

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s