Zdrowa przekąska – francuskie ślimaczki z warzywami


Jedna z poznańskich piekarni oferuje „drożdżówki pikantne”, które były jedną z moich ulubionych przekąsek podczas studiów :) Próbowałam odtworzyć ten smak w domu i wyszło moim zdaniem jestem coraz bliżej.

Tak czy inaczej, takie ślimaczki świetnie nadają się na spotkania i imprezy. Na kęs albo na dwa, szybko znikają z talerza:)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 500g (ja użyłam takiego w gotowych listkach)
  • 500g włoszczyzny w paskach
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, pieprz kajeński/chilli

Warzywa i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz chilli (w zależności od indywidualnych upodobań). Odstawiamy do ostygnięcia

Piekarnik rozgrzewamy do 200C.

Na cieście rozkładamy równomiernie warzywa i delikatnie zwijamy. Wycinamy ze zwiniętego ciasta ślimaczki grubości ok. 3cm.

Pieczemy 15-20 minut.

 

Reklamy

3 thoughts on “Zdrowa przekąska – francuskie ślimaczki z warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s