Wykwintne gruszki marynowane w porto


Sezonu gruszkowego ciąg dalszy. Wczoraj GRUSZKI W OCCIE, klasyczne, dziś pora na eksperyment. Połączenie korzennych aromatów, słodkości porto i zaskakująca nuta… lawendy. Już nie mogę doczekać się zimowych wieczorów, podczas których będę sobie dogadzać lekko podgrzanymi gruszkami w aromatycznym winie! :)

Przepis znaleziony na www.mowimyjak.pl i nieco przeze mnie zmieniony.
Składniki:

  • 2 kg gruszek, obranych i przekrojonych na połówki
  • 1l porto (lub innego słodkiego, czerwonego wina)
  • 1/2l octu winnego z czerwonego wina
  • 2 laski cynamonu
  • łyżka suszonych kwiatów lawendy
  • 2 laski wanilii
  • łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 1kg białego cukru
  • 4 listki laurowe

Gruszki podczas obierania najlepiej przechowywać w zimniej wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny.

Wino, ocet, cukier i przyprawy zagotować. Jeżeli pojawi się szum, usuwamy. Wrzucamy gruszki i gotujemy 30-35 minut, aż gruszki zmiękną.

Oryginalny przepis mówi, by następnie gruszki przełożyć do czystych słoików, a zalewę odparować tak, by powstał gęsty syrop. Ja odparowałam go częściowo, tak, by był gęstszy, ale by wciąz wyczuwalna była wytrawna nuta.

Słoiki pasteryzujemy 10 minut i odstawiamy na co najmniej miesiąc, aż gruszki porządnie zamarynują się.

Reklamy

One thought on “Wykwintne gruszki marynowane w porto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s