Klasyk na zimę – gruszki w occie


Być może kapryśna pogoda nie sprzyja każdemu, ale sezon okazał się być wyjątkowo korzystny dla gruszek. I tak oto otrzymawszy w prezencie skrzynkę postanowiłam część z nich zostawić na zimę.
Dzisiaj pierwsza odsłona gruszkowych wyrobów czyli gruszki w occie, w klasycznej zalewie. Świetnie sprawdzą się do pieczonego mięsa, ale również jako przekąska.

Jutro odsłona druga – gruszki marynowane w porto!
Składniki: (proporcje zapisuję w szklankach, łatwiej będzie wówczas dostosować przepis do innych proporcji)

  • 6kg gruszek.
  • 3l wody
  • 1l octu (4 szklanki) + kilka dodatkowych łyżek
  • 6 szklanek cukru
  • 2 opakowania goździków (ok. 6 łyżeczek)
  • 3 laski cynamonu
  • sok z 2 cytryn

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Podczas obierania dobrze jest przygotować sobie dodatkowy garnek z zimną wodą i kilkoma łyżkami octu, dzięki czemu gruszki nie będą ciemnieć.

Wodę zagotowujemy z octem, sokiem z cytryny, cukrem i przyprawami.

Do zalewy dodajemy ćwiartki gruszek i gotujemy ok. 10 minut (aż gruszki nieco zmiękną, zrobią się szkliste, ale nie zupełnie miękkie. Następnie całość odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia rano gruszki przekładamy do czystych słoików, uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut.

JAK PASTERYZOWAĆ SŁOIKI?

  • potrzebny będzie duży garnek, do którego włożymy słoiki
  • dno garnka dobrze jest wyłożyć tkaniną (np. ręcznikiem kuchennym) żeby uniknąć śladów na dnie
  • poziom wody powinien nie powinien przekroczyć nakrętki najniższego słoika (od dołu)
  • długość pasteryzowania zależy od przepisu
Reklamy

4 thoughts on “Klasyk na zimę – gruszki w occie

  1. Pingback: Roladki ziołowe z gruszką | Venidle

  2. Pingback: Dżem z czerwonych porzeczek | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s