Racuszki kokosowe


Po serii eksperymentów z dodatkami do racuszków, przyszła kolej na zabawę z ciastem. Tym razem postanowiłam użyć mleka kokosowego zamiast zwykłego (uwaga liczący kalorie: mleko kokosowe jest dość tłuste, więc te racuszki do najlżejszych nie należą). Mało kokosowe? Dodajmy wiórki i klasyczna placki zyskują nutę egzotyki.

Dodatek piany z białek sprawia, że są puszyste i lekkie.

Melko kokosowe stanowi dobrą alternatywę dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać mleka kokosowego. Dodatkwo produkt ten zawiera sporą ilość potasu, który, wraz z magnezem, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

Składniki:

  • 8 kopiastych łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 200ml mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (ja użyłam tych dużych)
  • olej do smażenia

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka łączymy z mąką, cukrem, proszkiem i szczyptą soli i wiórkami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy łyżką z resztą ciasta.

Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, formując małe placuszki. Uwaga: smażymy na małym ogniu, ponieważ dzięki zawartości piany z białek racuszki łatwo się przypalają.

 

Reklamy

3 thoughts on “Racuszki kokosowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s