Lekkie i delikatne szaszłyki warzywne


Mała przerwa wyjazdowo-urlopowa  na blogu Venidle właśnie się zakończyła :)

Włoskie kolory i aromaty.
Pogoda dopisuje, więc dobrze jest ją wykorzystać na grilla. Dzisiejsza propozycja to raczej dodatek do dania głównego (jako „sałatka na ciepło”), chociaż w wersji powiększonej lub z dodatkiem kurczaka świetnie zagra solo. Do tego ekspresowo i zdrowo :)

Polecam wykorzystywanie pomidorków koktajlowych do grillowanych szaszłyków. Są świetnym dodatkiem nie tylko smakowym, ale i estetycznym. Dodatkowo, w związki z tym że jest lato, lepiej szaszłyki owinąć gałązkami np. świeżego tymianku, choć oczywiście można użyć również ziołową oliwę.

Za zdjęcia dziękuję Klaudii :)

Składniki (ok. 15 sztuk)

  • 30 pieczarek
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 25 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • gałązki świeżych ziół (u mnie: tymianek i oregano)
  • sól, pieprz

Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy nóżki. Cukinie i papryki kroimy w kostkę. Warzywa nadziewamy na patyczki do szaszłyków (np. w takiej kolejności jak na zdjęciu obok lub w dowolnej innej). Oprószamy solą i pieprzem. Wokół warzyw owijamy świeże zioła, końcówki dociskając kawałami warzyw. Przed położeniem na ruszt skrapiamy oliwą z oliwek.

Udanego grillowania! :)

Reklamy

3 thoughts on “Lekkie i delikatne szaszłyki warzywne

  1. Pingback: Szaszłyki wieprzowe | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s