Wyjątkowe muffiny-kwiatki na obiad


Kolejne danie, które wychodzi całkiem efektownie i nie jest trudne. Dodatkowo ciasto wypieczone przy użyciu mąki pełnoziarnistej sprawia, że jest nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Jak pisałam kiedyś, nie do końca przepadam za muffinami na słodko i nie budzą one raczej mojego zachwytu, natomiast wytrawne muffiny, z warzywami, serami czy szynką to już zupełnie inna sprawa:). Mogą również zastępować pieczywo i w takiej wersji najbardziej przypadły mi go gustu

W zestawie z dipem i sałatką tworzy ciekawy obiad, w wersji solo takie muffiny są wspaniałą przekąską.

 

Składniki (10-12 sztuk):

  • 100g mąki pszennej typ 450
  • 120g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • letnia woda (tyle, by można było zagnieść jednolite ciasto)
  • 10-12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2-3 pory
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Pory kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na maśle, aż będą miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia.

Mąki wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże. Dodajemy oliwę, sól i ok. 50ml wody, zagniatamy ciasto. Gdyby składniki nie łączyły się, dodajemy po łyżce wody. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Gdy ciasto porządnie wyrośnie, cienko je rozwałkowujemy i wycinamy okręgo i średnimy 12cm. Każdy okrąg wkładamy w otwór blaszki do muffinów, układając w kształt kwiatka. W każdym „kwiatku” układamy plaster szynki i nakładamy łyżkę porów.

Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy muffiny ok. 20 minut.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

EFEKTOWNE MUFFINY OBIADOWE

MUFFINY-GRAHAMKI BEZ CUKRU

 

Reklamy

3 thoughts on “Wyjątkowe muffiny-kwiatki na obiad

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s