Beztłuszczowa tarta bananowo-borówkowa


Lekka i owocowa, bez zbędnych dodatków. Moja wersja zawiera również pianki bananowe, które, położone na ciepłe ciasto, delikatnie rozpływają sie sprawiając, że robi się jeszcze bardziej bananowo, ale oczywiście to tylko dodatek, który można pominąć.

Swoją drogą, banany to bardzo wdzięczny materiał do wszelkich ciast i tart, ponieważ są dość gęste po zmiksowaniu i podgrzaniu i nie wymagają dodawania mąki. Zachęcam do eksperymentów :)

Ciasta starcza na ok. 2 tarty.

Składniki:

  • 250g mąki
  • 130g gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50-70 ml wody
  • 1,5 łyżki fruktozy
  • 3 banany
  • łyżeczka esencji waniliowej (jak ją zrobić, pisałam TUTAJ)
  • 250g borówek amerykańskich
  • łyżka soku z cytryny

Mąkę, jogurt, proszek, wodę i 1/2 łyżki fruktozy zagniatamy szybko na gładkie ciasto.

Banany kroimy na nieduże kawałki, polewamy sokiem z cytryny, miksujemy z cukrem i gotujemy ok. 5 minut.

Ciasto wałkujemy i wykładamy w formie. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180C. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie masę bananową i posypujemy borówkami. Zapiekamy jeszcze 15minut.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

CIASTO POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE BEZ MĄKI

Reklamy

2 thoughts on “Beztłuszczowa tarta bananowo-borówkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s