Cytrynowo-waniliowe „marszczone ciasteczka”


Upały stają się ciężkie do zniesienia. To nie jest czas na korzenne ciasteczka czy ciasta obłożone kremem, który rozpływa się po 5 minutach. Często mamy ochotę na coś lekkiego o odświeżającym smaku.

Jakiś czas temu na blogu Venidle pojawił się przepis na ciasteczka cytrynowo-pistacjowe. Bardzo spodobała mi się wówczas formuła ciasteczek typu crinkle cookies (crinkle znaczy po angielsku fałdka, zmarszczka), więc podobna konfiguracja pojawia się po raz drugi z drobnymi zmianami:

  • pistacje zastąpiłam laską wanilii
  • w związku z tym, że jest gorąco, ciasteczka poleżą dłużej w lodówce

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki białego cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny plus sok z 1/2
  • pół kostki masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii

Ciasto robimy wg TEGO PRZEPISU, dodając zamiast pistacji ziarenka wanilii. Chłodzimy w lodówce co najmniej 45 minut.

Wspaniale komponują się z zieloną herbatą (również mrożoną), odmiany Lung Ching lub Senchą. Więcej o zielonych herbatach można przeczytać TUTAJ.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s