Klasyczny tortilla wrap


Wersja, którą można spotkać w wielu barach, ale nieco „odchudzona” (lżejszy sos, który często jest w całym daniu rzeczą najbardziej kaloryczną) – tylko odrobinę, bo kurczak w panierce ma oczywiście kilkakrotnie razy więcej kalorii niż ten np. grillowany.

Ale czasem po prostu nie można oprzeć się pokusie chrupiącego kurczaka. By takiego uzyskać warto zwrócić uwagę na to, że:

  • do panierowania potrzebujemy czegoś, co samo w sobie po usmażeniu będzie chrupkie, np. płatki owsiane czy kukurydziane, wiórki kokosowe etc.
  • co oczywiste, smażymy na głebokim tłuszczu
  • mięso powinno być jak najbardziej świeże, by chrupiące było na zewnątrz, a soczyste w środku

Składniki (na ok. 6 szt.)

  • 1 pierś kurczaka
  • 1/2 opakowania płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 50l mleka
  • 100g mąki pszennej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • mix sałat (ok. 1/2 opakowania)
  • 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • suszona papryka słodka i ostra (jeżeli wolimy kurczaka w pikantniejszej wersji, można też dodać chilli)
  • 6-7 placków
  • sól, pieprz
  • olej

Najpierw sos: passatę mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy.

Pomidora kroimy w drobną kostkę, ogórka w cienkie plasterki. Mieszamy z sałatą.

Mąkę, jajko i mleko mieszamy do uzyskania gęstego ciasta (nie powinno spływać z mięsa podczas obtaczania), można delikatnie posolić. Płatki kukurydziane wsypujemy do miski, kruszymy. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w płatkach.

Smażymy na głebokim oleju po ok. 2 minuty z każdej strony.

Placki podgrzewamy – najszybciej jest to zrobić w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 sekund. Smarujemy sosem, na wierzch kładziemy sałatkę oraz kurczaka. Zwijamy, pamiętając o zagięciu dolnego brzegu.

Najlepiej smakuje z lemoniadą z dużą ilością mięty! :)

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

CURRY WRAP Z RUKOLĄ

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s