Bakłażanowe roladki z pesto verde


To jedno z tych dań, który łączy smaki „pewniaki” – mało komu składniki tej potrawy nie smakują. W rozmarze S roladki będą dobrą przekąską lub przystawką, w rozmarze XL (a nawet XXL, jak u mnie) sprawdzą się jako danie obiadowe.

Składniki (ok. 5-6 sztuk):

  • 1 bakłażan
  • 150g boczku
  • 1 kulka mozzarelli
  • zielone pesto (ja użyłam ok. 1/2 słoiczka 120g)
  • sól
  • wykałaczki

Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry grubości ok. 1cm. Solimy, odstawiamy, aż zmięknie i puści sok, a następnie płuczemy, by pozbyć się goryczy.

Boczek kroimy w raczej cienkie plasterki, mozarellę w słupki.

Plastry bakłażana smarujemy pesto, na nich układamy plasterki boczki. Przy szerszej końcówce kładziemy 2 słupki sera i zawijamy w stronę węższej krawędzi. Spinamy wykałaczkami

Pieczemy 45 minut w temperaturze 200C.

 

Reklamy

One thought on “Bakłażanowe roladki z pesto verde

  1. Pingback: Jak pozbyć się goryczy z bakłażana? | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s