Efektowne muffiny obiadowe


Czasem fantazja ponosi i wówczas powstają rzeczy, które nie są wyrafinowane pod względem składników, ale pięknie prezentują się na talerzu. Takie wyszły te muffiny – proste i niedrogie, ale całkiem ładne :) Polecam na szybki obiad.

Na marginesie – ten przepis to modyfikacja poprzedniego, na tartę  kurek. Wystarczy inna forma i trochę pomidorów, a potrawa od razu zmienia charakter :)

Składniki:

  • ciasto drożdżowe z TEGO PRZEPISU
  • sos śmietanowy, również z TEGO PRZEPISU
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 plastry wieprzowej szynki, gotowanej, pokrojonej w kostkę
  • listki bazylii do dekoracji
  • przyprawy wg upodobania (u mnie były to gałka muszkatałowa i chilli)

Zagniatamy ciasto wg przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czasie wałkujemy ciasto na grubość ok. 1/2 centymetra. Kroimy na kwadraty, które umieszczamy w otworach blaszki do muffinów (tak, jak na zdjęciu). Wypełniamy je szynką i zalewamy sosem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Pieczemy ok. 15-17 minut.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

AROMATYCZNE ŻYTNIE MUFFINY

MUFFINY-GRAHAMKI BEZ CUKRU

Reklamy

2 thoughts on “Efektowne muffiny obiadowe

  1. Pingback: Muffiny czekoladowe z bananami | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s