Tarta „Kurki w śmietanie”


Pierwowzór tego wypieku znajduje się na blogu PSZCZÓŁKOWE GOTOWANIE. Strzałem w dziesiątkę było zrobienie takiej tarty na drożdżowym, razowym cieście, którego wyrazisty smak dobrze pasuje do grzybków.Więcej o drożdżowym cieście (o tym, jak je przygotować, by było zarazem puszyste i chrupiące) pisałam TUTAJ.

Przy kurkach wykonuję mały trik, by były miękkie i miały wspaniały aromat. Grzybków nie solimy zaraz po wruceniu na patelnię, ale pod koniec i nie solą a … vegetą (tj. uniwersalną przyprawą, którą większość z nas nazywa vegetą). Różnica jest zdecydowanie wyczuwalna. I czosnek, nie może zabraknąć czosnku!

Składniki ciasta:

  • 100g mąki pszennej typ 450
  • 120g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • letnia woda (tyle, by można było zagnieść jednolite ciasto)

Mąki wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże. Dodajemy oliwę, sól i ok. 50ml wody, zagniatamy ciasto. Gdyby składniki nie łączyły się, dodajemy po łyżce wody. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

Składniki masy kurkowej:

  • 250g kurek
  • 1 cebula

    Kurki duszące się w masełku

  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki przyprawy typu Vegeta
  • sól, pieprz
  • 200ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 3 plastry sera Maasdam
  • łyżka oliwy
  • 3-4 gałązki tymianku

Kurki dokładnie myjemy. Cebulę siekamy, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kurki i cebulę, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy przyprawą.Odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę mieszamy z posiekanym serem, jajkiem i oliwą, Solimy i pieprzymy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście układamy przestudzone kurki oraz cebulę, zalewamy sosem śmietanowym. Pieczeomy ok. 35-40 minut,

3 thoughts on “Tarta „Kurki w śmietanie”

  1. Pingback: Klasyczne kurki w śmietanie | Venidle

Dodaj odpowiedź do Venidle Anuluj pisanie odpowiedzi