Pierwowzór tego wypieku znajduje się na blogu PSZCZÓŁKOWE GOTOWANIE. Strzałem w dziesiątkę było zrobienie takiej tarty na drożdżowym, razowym cieście, którego wyrazisty smak dobrze pasuje do grzybków.Więcej o drożdżowym cieście (o tym, jak je przygotować, by było zarazem puszyste i chrupiące) pisałam TUTAJ.
Przy kurkach wykonuję mały trik, by były miękkie i miały wspaniały aromat. Grzybków nie solimy zaraz po wruceniu na patelnię, ale pod koniec i nie solą a … vegetą (tj. uniwersalną przyprawą, którą większość z nas nazywa vegetą). Różnica jest zdecydowanie wyczuwalna. I czosnek, nie może zabraknąć czosnku!
Składniki ciasta:
- 100g mąki pszennej typ 450
- 120g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- letnia woda (tyle, by można było zagnieść jednolite ciasto)
Mąki wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże. Dodajemy oliwę, sól i ok. 50ml wody, zagniatamy ciasto. Gdyby składniki nie łączyły się, dodajemy po łyżce wody. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Składniki masy kurkowej:
- 250g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki przyprawy typu Vegeta
- sól, pieprz
- 200ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 3 plastry sera Maasdam
- łyżka oliwy
- 3-4 gałązki tymianku
Kurki dokładnie myjemy. Cebulę siekamy, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kurki i cebulę, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy przyprawą.Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę mieszamy z posiekanym serem, jajkiem i oliwą, Solimy i pieprzymy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście układamy przestudzone kurki oraz cebulę, zalewamy sosem śmietanowym. Pieczeomy ok. 35-40 minut,
Pingback: Klasyczne kurki w śmietanie | Venidle
Akurat miałem wizję proroczą i zamówiłem sobie kurki na piątkowe popołudnie. I już wiem, co z nich zrobię ;-)
Pozostaje tylko życzyć smacznego :)