Sałatka paryska z cebulą w miodzie


Wytrawna sałatka z dodatkiem rozmarynu, do którego przekonałam się bez reszty dzięki małemu krzaczkowi, który aktualnie rośnie w ogrodzie i nie jest już takim małym krzaczkiem :)

Gwoździem programu jest tu cebula smażona z miodem i masłem, która słodyczą zmiękcza nieco smak potrawy.

Połączenie francuskich smaków! :)

 

Składniki sałatki:

  • pół główki sałaty lodowej
  • 5-6 dymek lub szalotek
  • 2 opakowania sera Camembert (2x100g)
  • 3-4 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • szczypior

Sos vinaigrette:

  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki ovtu balsamicznego
  • czubata łyżeczka musztardy
  • 2 gałązki świeżwego rozmarynu
  • gałązka świeżego estragonu
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w ćwiartki. Na małej patelni rozgrzewamy miód i masło. Wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości na średnim ogniu. Okładamy na talerz do wystygnięcia.

Estragon i rozmaryn siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami sosu w shakerze lub małym słoiku. Wstrząsamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Sałatę płuczemy i rozrywamy na małe kawałki, układamy w jednej dużej misie lub trzech mniejszych. Każde kółko sera kroimy na 8 części (w sumie 16) i układamy na sałacie. Posypujemy kaparami i szczypiorem. Między kawałkami sera układamy płatki cebuli.Polewamy sosem i podajemy od razu.

 

Reklamy

One thought on “Sałatka paryska z cebulą w miodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s