Ciasto pomarańczowo-czekoladowe bez mąki


Konsystencją i kolorem przypomina nieco ciasto marchewkowe. W związku z tym, że dodajemy do niego gotowane i zmiksowane pomarańcze, wszystko pachnie pomarańczami!

Dla większej „pomarańczowości” zamiast klasycznej gorzkiej czekolady do polania można użyć gorzkiej z pomarańczą. Smakuje świetnie! :)

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 150g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 100g cukru (polecam brązowy) lub jego zamiennik (należy zwrócić uwagę, że używając 100g np. fruktozy ciasto będzie słodsze niż przy użyciu 100g brązowego etc)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady 70%

Pomarańcze dokładnie myjemy i gotujemy przez 2 godziny. Studzimy. Usuwamy pestki i miksujemy (całość, włącznie z błonami i skórką).

Całe jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy zmiksowane pomarańcze, migdały, wanilię i proszek do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto przekładamy do małej tortownicy i pieczemy ok. 50 minut.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystygnięte ciasto,

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

SERNIK NA ZIMNO Z CZERWONYMI PORZECZKAMI

Reklamy

3 thoughts on “Ciasto pomarańczowo-czekoladowe bez mąki

  1. Pingback: Najwięksi celebryci wśród moich przepisów | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s