Lime&Melissa na upał


Była już różowa lemoniada, arbuzowa. Tym razem coś zielonego o niezwykle świeżym smaku.

Postanowiłam wypróbować połączenie rodem z Włoch, czyli cytrusy i bazylia. Jak wyszło? Świetnie! Na razie przetestowałam wariant z limoną. Ma fantastyczny kolor dzięki drobno startej skórce z limony (trochę jak Sprite ;) ) i ziołowy aromat dzięki mielisie.

Swoją drogą – może to infantyla obserwacja, ale czy tylko ja zauważyłam, że bazylia hodowana w doniczne/na balkonie.w ogródku „od ziarenka” ma dużo grubsze i mocniejsze liście niż ta kupowana w sklepie? Czy może to kwestia odmiany?

Składniki:

  • sok z 1 1/2 limony
  • skórka z 1/2 limony, starta na bardzo drobnej tarce
  • 700ml wody
  • łyżka fruktozy (więcej lub mniej, wg upodobania)
  • po kilka listków mięty, melisy i bazylii

Do wody dodajemy sok z limony i skórkę. Dosładzamy do smaku i dodajemy zioła. Podajemy z lodem, na zimno.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

LEMONIADA ARBUZOWA

TRUSKAWKOWA CAIPIROSKA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s