Krem z zielonego groszku


W sezonie oczywiście najlepiej użyć świeżego groszku, ale równie dobrze w innych miesiącach sprawdzi się mrożony. Lekka przekąska, do popijania zamiast kawy czy coli.A do tego bajecznie prosta i niesamowicie zielona.

Zupa ta może zaskoczyć. Po pierwsze, wbrew pozorom jest bardzo pożywna (groch, jako warzywo strączkowe, zawiera dużo m.in białka roślinnego), dzięki czemu zaspokaja głód. I nie dajmy się zwieść zielonemu kolorowi! Groch zawiera dużo beta-karotenu! :)

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki wyłuskanego groszku
  • 1 cebula dymka (szczypior i cebula)
  • 5 listków mięty
  • pieprz

Groszek i cebulę wkłądamy do garnka, zalewamy wodą na tyle, by przykryła warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie odrzucamy dymkę, wrzucamy miętę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem.

 

Reklamy

2 thoughts on “Krem z zielonego groszku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s