Lekko i świeżo – spaghetti z oliwkami i miętą


Z chęcią umieściłabym tę potrawę w ramach szeroko rozumianej kuchni włoskiej – makaron, oliwa, oliwki… Ale akcent mięty każe przypuszczać, że danie to ma jakieś greckie korzenie. Tak czy inaczej, ten wariant spaghetti ujął mnie połączeniem zielonych akcentów mięty i pietruszki oraz klasyki – oliwy i makaronu.

 

Składniki:

  • 25-30 oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ok. 10 listków mięty
  • 4 ząbki czosnku
  • 200g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Pietruszkę, miętę oraz czosnek siekamy, połowę oliwek kroimy w plasterki, resztę zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy delikatnie 2 łyżki oliwy, wrzucamy oliwki, zioła i czosnek, chwilę podgrzewamy razem (ok minuty). Następnie wrzucamy makaron i mieszamy. Dolewamy oliwy, jeżeli jest zbyt suchy.

Niestety, takie spaghetti kompletnie nie nadaje się do odgrzania, nawet tego samego dnia. Najlepiej smakuje prosto z patelni.

Reklamy

2 thoughts on “Lekko i świeżo – spaghetti z oliwkami i miętą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s