Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami


Pomysł na lekkie, niezbyt słodkie ciasto na lato. A na dodatek zdrowie i lekkie. Możemy jeść, bez wyrzutół sumienia :)

Połączenie korzennego cynamonu i świeżej kwaskowatości porzeczek to coś, co na pewno chciałabym wypróbować jeszcze raz. Najpewniej, przy okazji owsianki „ze słoika”, która ostatnio robi się dramatycznie popularna (zapewne za sprawą słoików, muszę spróbować i dowiedzieć się, co zmienia słoik…).

Pomysł zaczerpnęłam z bloga Lepszy Smak i muszę powiedzieć, że przepisy aniado sprawdzają się za każdym razem :) Mój przepis jest nieco zmieniony, niemniej tylko nieznacznie odbiega od oryginału.

Składniki:
Masa serowa

  • 1kg twarogu mielonego (3krotnie, sernikowego)
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki fruktozy

Biszkopt

  • 1/3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 405
  • 1/6 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki fruktozy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Galaretka

  • 1/2kg czerwonych porzeczek
  • galaretka poziomkowa (lub inna, czerwona)

Najpierw biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy, aż będą dość ubite i szkliste, następnie powoli dodajemy cukier, aż utworzy się sztywna piana. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Mąki z proszkiem i cynamonem przesiewamy, łączymy najpierw z żółtkami, a następnie łyżką dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie. Pieczemy w tortownicy o średnicy 25-26cm przez 30 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by ostygł.

Następnie robimy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Twaróg mieszamy z fruktozą. Żelatynę podgrzewamy delikatnie (ja zrobiłam to, wg przepisu aniado, w kuchence mikrofalowej, 30 sekund), następnie dodajemy do niej 2-3 łyżki masy serowej, po czym wlewamy do sera i miksujemy. Wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu. Porzeczki oddzielamy od gałązek i układamy na masie serowej. Zalewamy tężejącą galaretką (ja nie użyłam całej, tylko tyle, by przykryła owoce, ale przez to ciasto jest bardziej kwaskowate).

Dekorujemy świeżą miętą :)

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

MINISERNICZKI TRUSKAWKOWE

Reklamy

9 thoughts on “Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami

  1. Pingback: Dżem z czerwonych porzeczek | Venidle

  2. Pingback: Najwięksi celebryci wśród moich przepisów | Venidle

    • Faktycznie, te dwa smaki dobrze do siebie pasują. Pewnie najlepiej byłoby zrobić galaretkę porzeczkową, ale nie można mieć wszystkiego :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s