Czarne perły i najlepsze ciasto drożdżowe – pięciogwiazdkowe


To najpierw o drożdżowym.

Nie zawsze wyjdzie mi sernik, za biszkoptem nie przepadam, ale ciasto drożdżowe to jedna z tych (niezbyt wielu) rzeczy, która wychodzi mi najlepiej. Inaczej oczywiście zrobimy ciasto na pizze, inaczej placek, a inaczej rogaliki, na które przepis poniżej.

Czego potrzeba do dobrego ciasta? Na pewno cierpliwości. Unikam przepisów w stylu „ekspresowe i dobre ciasto drożdżowe” oraz zawierających drożdże instant. Owszem, wyjdzie dobre, ale nie TAKIE.

Kupując drożdże zwróćmy uwagę na ich termin przydatności. Jeżeli mają jeszcze conajmniej dwa tygodnie, znaczy, że są świeże. Dodatkowo powinny być gładką, szarą bryłką, która łatwo się kruszy. Na takich drożdach ciasto wyrośnie wspaniale.

Ponadto drożdże lubią ciepło – zaczyn powinien mieć temperaturę pokojową, podobnie jak inne składniki. Ciasto wyrastać też powinno w ciepłym miejscu. To naprawdę ważne – sprzyja rozmnażaniu drożdży, co z kolei sprawia, że ciasto jest lepiej wyrośnięte i lżjsze.

Dodatkowo ciasto powinno wyrastać nieco dłużej niż przepisowo „do podwojenia objętości”. Z doświadczenia zauważyłam, że to za mało. To ciasto, które jest w przepisie rosło u mnie ponad dwie godziny (czylo podwajało swoją objętość przynajmniej 4 razy) i wyszło idealnie napowietrzone i lekkie.

Zakup czarnych porzeczek skłonił mnie do poeksperymentowania ze słodyczą i tak oto narodziły się rogaliki drożdżowe z porzeczkami i czekoladą :)

Składniki:

  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 50g (pół kostki) świeżych drodży
  •  łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 500g mąki
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • świeże czarne porzeczki lub powidła porzeczkowe
  • tabliczka (lub dwie :) ) gorzkiej czekolady 70%

Śmietanę mieszamy z cukrem i solą, wkuszamy drożdże i mieszamy, aż skłądniki się połączą. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce

Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekammy szerokim nożem z masłem. Wbijamy jajka i lekko zagniatamy. Dodajemy rozczyn i zaniatamy, aż ciasto zacznie odstawać od rąk i będzie gładkie.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy pokrywką lub ściereczką i odstawiamy na ok.2h, co pół godziny lekko je gniotąc, by nie uciekło z miski :)

Po tym czasie ciasto po kawałki rozwałkowujemy, wykrawamy okrąg który następnie dzielimy na ćwiartki (wielkość okręgu dostosujmy do wielkości rogalików, które chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy po 5-6 porzeczek lub łyżeczkę powideł i zawijamy, zaczynając od szerszego brzegu.

Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy rogaliki ok. 20 minut,

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią gorące rogaliki.

 

Reklamy

3 thoughts on “Czarne perły i najlepsze ciasto drożdżowe – pięciogwiazdkowe

  1. Pingback: Smaki lata: Jagodzianki | Venidle

  2. Pingback: Najwięksi celebryci wśród moich przepisów | Venidle

  3. Pingback: From Russia with love | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s