Ser, makaron, oliwa – wszystko, co najlepsze


Strzeżcie się Wy, którzy liczycie kalorie, bowiem to będzie dla Was wyzwanie!

Danie, które zawiera wszystko, co zakazane na każdej diecie – ogromną ilość węglodowanów i tłuszczy. Co oferuje w zamian? Powiew włoskiego klimatu, aksamitność sera i jego wyrazisty smak, zielone nuty bazylii. Wybór należy do Was.

Składniki:

  • 200g makaronu
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • łyżka oliwy
  • sery: z niebieską pleśnią (np. gorgonzola), twardy (parmezan) i dojrzewający (żółty) -> w ilości dopasowanej do upodobań
  • pieprz
  • listki świeżej bazylii

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu (długość gotowania zależy od kształtu makaronu). Odcedzamy. W tym samym garnku lekko podgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy makaron i łączymy z pesto. Sery kruszymy lub ścieramy i dodajemy do makaronu, zaczynając od gorgonzoli (musi się rozpuścić), kończąc na parmezanie.Doprawiamy ewentualnie pieprzem.

Podajemy od razu z listkami bazylii i odrobiną oliwy.

Reklamy

2 thoughts on “Ser, makaron, oliwa – wszystko, co najlepsze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s