Kalafior wcale nie jest banalny


 

Kalafior uchodzi raczej za niewdzięczne warzywo. Może do zupy, a może z zasmażką, ale nic wyrafinowanego raczej z niego nie wyjdzie. Nic bardziej mylnego!

Za każdym razem przyglądając się kuchni wegeterańskiej i wegańskiej nie mogę wyjsć z podziwu dla jej oryginalności i pomysłowości w łączeniu smaków. A to połączenie zasługuje naprawdę na medal. Kalafior i kapary – brzmi dziwnie? Od momentu, gdy tego spróbowałam uznałam, że te dwa warzywa są dla siebie stworzone! Gorąco polecam! Nie mogłam się tym najeść

Kalafior wspaniale chłonie intensywny aromat kaparów, jednocześnie go łągodząc. A jego lekko mdłe nuty giną w tym duecie.

Można zamienić kapary na zielone oliwki ale to już nie to samo… :)

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora
  • 4-5 małych kiełbasek (opcjonalnie, bo rujnują wegetariański charakter potrawy, ale niewegetarianom polecam)
  • 4 łyżki małych kaparów
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • pieprz, sól
  • łyżka oliwy
  • sól, cukier
  • starty gruyere do posypania (lub inny ser o wyrazistym, lecz łagodnym smaku)

Piekarnik nagrzewamy do 180C.

Kalafior dzielimy na małe różyczki o obgotowujemy ( tzn. nie gotujemy do miękkości)w wodzie z odrobiną soli i cukru – ok. 10 minut w gorącej wodzie.

Z masła, mąki i mleka robimy sos beszamelowy – masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy ciepłe mleko i intensywnie mieszając zagęszczamy sos, Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy kapary i mieszamy, lekko je rozgniatając.

Kiełbaski kroimy w plasterki  o grubości ok. 1/2 cm.

W okrągłej formie (np. do tarty) rozprowadzamy łyżkę oliwy. Układamy kalafior z kiełbaskami i polewamy beszamelem. Można dołożyć do dania kilka dodatkowych kaparów :) Posypujemy serem i zapiekamy przez ok. 20 minut.

Reklamy

3 thoughts on “Kalafior wcale nie jest banalny

  1. ja nigdy nie sądziłam, że kalafior jest banalny… przecież tyle rzeczy można z niego zrobić. Sałatkę, zupę, zapiec… podawać z jakim sosem się tylko zechce, zapanierować…

    • Szczerze mówiąc i ja kaparów nie dodawałabym wszędzie (chyba dotychczas nie pojawiły się w żadnym wpisie, nie bez powodu :), ale ten duet naprawdę polecam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s