Taka sałatka tylko w sezonie


O ile większość warzyw dostępna jest zasadniczo cały rok, o tyle młode warzywa są sezonowe i należy z nich jak najwięcej korzystać. Delikatny, słodkawy smak i niesamowita chrupkość oraz jędrność sprawiają, że posiłki latem mają swój niezastąpiony urok (należy jednak pamiętać, że młode warzywa mają delikatniejszy smak, zwłaszcza gotując zupę czy przyrządzając sosy).

Tę sałatkę polecam również we wzbogaconej wersji – z wędzonym pstrągiem i pomidorkami koktajlowymi :)

Składniki:

  • garść liści młodego szpinaku
  • tyle samo liści sałaty, najlepiej o drobnych liściach
  • 4-5 małych, młodych buraczków
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • cytryna do skropienia
  • pieprz

Buraczki obieramy i gotujemy  odrobiną soli i cukru aż będą miękkie, ale nie ugotowane (krok dalej, niż al dente, ale wciąż powinny zachować jędrność). Po ugotowaniu kroimy je w plasterki. Szpinak i sałatę płuczemy i układamy na głębokim talerzu lub w misce o niskich brzegach. Posypujemy 1 łyżką dyni i 1 łyżką słonecznika. Na wierzchu układamy plasterki buraczków. Znów posypujemy ziarnami, oprószamy delikatnie pieprzem i skrapiamy cytryną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s