Kapelusze pełne ziołowego masełka


Nie do końca przepadam za pieczarkami, ale jedna z moich ulubionych zasad brzmi: jak czegoś nie lubisz, przyrządź to tak, żeby Ci smakowało i niechęć minie. Pieczarki jako dodatek – czemu nie? Ale jako główny składnik dania?

Okazuje się, że można. Podczas pieczenia masło wsiąka w kapelusz pieczarki i napełnia go delikatnym aromatem. Wybrałam dodatkowo czosnek, świeży tymianek i oregano i udało mi się nie zabuć smaku grzybka :)

Po upieczeniu pieczarki wyglądają jak małe miseczki. Świetnie sprawdzą się zamiast klasycznych „zapychaczy” – ryżu czy ziemniaków, mogą być też atrakcyjną przekąską czy starterem.

Składniki:

  • 15 pieczarek (małe wyglądają uroczo, ale z dużymi jest mniej pracy)
  • 50g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła wg uznania
  • trochę startego, żółtego sera
  • pieprz

Pieczarki dokłądnie myjemy, szorujemy i usuwamy nóżkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę i łączymy z miękkim masłem. Każdy kapelusz napełniamy masłem czosnkowym, dodajemy zioła, posypujemy startym serem i pieprzem.

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180C.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

ZAPIEKANA PRZEKĄSKA Z SELEREM NACIOWYM

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s