Sałatka pełna skarbów


Oryginalna propozycja na obiad lub przekąskę. Najlepiej prezentuje się podana w małych, pojedynczych porcjach.

Nie wiem dlaczego, ale zawsze, gdy komponuję jakąś sałatkę, łapię śródziemnomorski trop :)

Składniki:

  • sałata rzymska (najlepiej mini, może być też sałata lollo lub rukola)
  • 3-4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 szt konserwowej papryki
  • kilka szt orzechów włoskich
  • kilka jeżyn lub malin
  • ser pecorino lub parmezan
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • czarny pieprz

Liście sałaty płuczemy. Wzdłuż brzegów miseczki ustawiamy całe liście, resztę rozrywamy na drobne kawałki i wypełniamy nimi miseczkę. Szynkę delikatnie podsmażamy. Kroimy w paski, paprykę również. Rozkładamy promieniście na wierzchu sałaty. Na środku układamy owoce. Pecorino i orzechu kruszymi i posypujemy nimi sałatkę.

Miód mieszamy z oliwą, doprawiamy pieprzem. Polewamy sałatkę.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s