Comfort food z jeżynami


Życie należy sobie osładzać i każdy to wie, trudniej niekiedy wprowadzić to w czyn. Mój dzisiejszy „czyn” znajduje się na powyższej fotografii :)

Wybrałam swoje ulubione składniki – wanilię, migdały, banany i miód, które zawsze mam pod ręką. A do tego kasza manna, która, myślę, że nie tylko dla mnie, ma smak z dzieciństwa. I jeżyny. Bo tak. I czekolada. Koniecznie.

Kasza manna często w naszym mniemaniu ustępuje kaszom z innych zbóż i sprawia wrażenie mało wartościowej. A to nieprawda! Witaminy i składniki mineralne ma w takiej samej albo i większej ilości (właszcza dużo magnezu, żelaza i potasu), a dodatkowo zawiera dużo błonnika.

Powyższy wariant to kombinacja moich ulubionych składników. Zachęcam do eksperymentów!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki błyskawicznej kaszy manny
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 banan
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • łyżeczka syropu z agawy lub brązowy cukier
  • szczypta soli
  • miód do polania
  • jeżyny lub inne, sezonowe owoce
  • sos czekoladowy *

Banan rozdrobnić widelcem na puree. Mleko zagotować z syropem, solą, bananem, esencją i migdałami. Gdy mleko zagotuje się, dodać kaszę i gotować jeszcze 2 minuty.

Kaszę, gdy nieco ostygnie (ale jeszcze nie będzie zimna) przełożyć do miseczki.pucharka, udekorować jeżynami, polać miodem i sosem czekoladowym *.

* Zamiast gotowego sosu wystarczy na parze lub w kuchence mikrofalowej ropuścić 2-3 kostki gorzkiej czekolady z kilkoma kroplami oleju roślinnego (np. z orzechów włoskich lub z pestek winogron).

Reklamy

2 thoughts on “Comfort food z jeżynami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s