Karkówka w sosie piwno-grzybowym


 

Konkretna porcja! :) Sos nabiera apetycznego, ciemnobrązowego koloru dzięki grzybom i im także zawdzięcza szlachetny aromat.

Uwaga – sos z początku jest dość rzadki, jednak nie ma potreby zagęszczania go mąką. Gdy mięso zmięknie można odparować wodę z sosu do otrzymania pożądanej konsystencji. Dzięki temu wzmacnia się smak, który często tracimy zagęszczając mąką.

 

Składniki:

  • 500g świeżej karówki wieprzowej (4-5 plastrów mięsa)
  • 2 cebule
  • 8-10 suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 200ml jasnego piwa
  • sól, pieprz
  • masło i olej do smażenia

Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, aż zmiękną. Cebulę siekamy, marchewkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Dodajemy cebulę z marchewką oraz grzyby. Dusimy raem ok. 10 minut, poczym zalewamy piwem. Dusimy pod przykryciem do miękkości, a następnie bez przykrycia, aż sos odparuje i zgęstnieje.

Danie świetnie smakuje podane z kiszonym ogóreczkiem oraz oczywiście… piwem :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s