Wczoraj wariant pierwszy, przekąskowy. Dziś sałatka, która jest świetnym akompaniamentem dla grillowanego mięsa (i nie tylko grillowanego). I znów mie musimy się przemęczać!
Składniki:
- główka sałaty typu crisp/lodowej
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 kulka mozzarelli lub 1 ugotowane jajko (rzecz gustu)
- trochę szczypiorku
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 szalotka
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Liście sałaty płuczemy i rozrywamy na małe kawałki, układamy na półmisku. Pomidory kroimy w ósemki, paprykę w paski i rozkładamy wokół brzegu półmiska. Mozzarellę lub jajko kroimy w plasterki i układamy na środku. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Majonez, musztardę i keczup mieszamy. Szalotkę przeciskamy przez praskę do czosnku (co w ogóle w wieku sytuacjach skutecznie zastępuje siekanie :) ) i dodajemy do sosu. Doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy warzywa.
Przed podaniem sałatkę można delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:
SAŁATKA KOKTAJLOWA I