Sałatka koktajlowa II


Wczoraj wariant pierwszy, przekąskowy. Dziś sałatka, która jest świetnym akompaniamentem dla grillowanego mięsa (i nie tylko grillowanego). I znów mie musimy się przemęczać!

Składniki:

  • główka sałaty typu crisp/lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kulka mozzarelli lub 1 ugotowane jajko (rzecz gustu)
  • trochę szczypiorku

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 szalotka
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Liście sałaty płuczemy i rozrywamy na małe kawałki, układamy na półmisku. Pomidory kroimy w ósemki, paprykę w paski i rozkładamy wokół brzegu półmiska. Mozzarellę lub jajko kroimy w plasterki i układamy na środku. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Majonez, musztardę i keczup mieszamy. Szalotkę przeciskamy przez praskę do czosnku (co w ogóle w wieku sytuacjach skutecznie zastępuje siekanie :) ) i dodajemy do sosu. Doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy warzywa.

Przed podaniem sałatkę można delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

SAŁATKA KOKTAJLOWA I

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s